Translate

maandag 15 augustus 2011

2000 Inspirerende poses

Voor een fotograaf of kunstenaar die mensen portretteert, is het van belang dat er een bepaalde chemie met het model ontstaat. Ze moeten goed samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Dat kan het maken van anatomische studies, als oefening, zijn of het experimenteren met belichting of het scheppen van een kunstwerk dat straks ook de koper of galeriebezoeker moet boeien.
Het doel van het werken met een model is mede bepalend voor het type pose dat het model inneemt.‘Onmogelijke poses’ kunnen interessant zijn voor een snelle anatomische studie. Ze kunnen ook worden gebruikt in de fotografie. Je kunt van een model echter niet verwachten dat zo’n pose lange tijd wordt volgehouden, omdat op basis van haar of zijn pose een schilderij of beeld wordt gemaakt.
Het vak van foto- of kunstenaarsmodel wordt dikwijls onderschat. Het is niet een kwestie van even gaan zitten, staan of liggen. Het vereist veel concentratie en lichaamsbeheersing van het model. Zeker voor kunstenaarsmodellen die lange poses moeten volhouden. Voor beginnende modellen is dit laatste vaak een probleem.
Het gaat er niet alleen om dat een pose de fotograaf, beeldhouwer of schilder inspireert, maar ook dat deze uiteindelijk ook het publiek aanspreekt.
De praktijk laat zien dat veel modellen èn kunstenaars en fotografen moeite hebben om boeiende poses te bedenken. Mainport Art Productions heeft in samenwerking met een ervaren naaktmodel een serie van 6 boeken en één CD geproduceerd met in totaal 2000 poses die als voorbeeld kunnen dienen. Bij elke pose wordt aangegeven of deze kort, middellang of lang kan worden volgehouden.
De poseboeken worden aangeboden in verschillende vormen.
Eén boek, uitgevoerd in zwart-wit en dient slechts als referentie voor het bedenken van poses en bevat alle 2000 poses. Op alle afbeeldingen is het model naakt, wat met name voor anatomische studies belangrijk is.
De andere boeken zijn in kleur uitgevoerd en verdeeld naar zittende, liggende, staande en hurkende of kruipende poses en één deel specifiek met poses voor beginnende modellen. Het model is in deze boeken groter afgebeeld, zodat de foto ook direct als basis kan dienen om direct na te tekenen of te schilderen.
De CD bevat, evenals de papieren zwart-wit-uitgave, ook alle 2000 poses.
Alle de boeken en de CD hebben een eigen website gekregen. Informatie vindt u ook op http://inspirerende-poses.voor-kunstenaars.nl vinden.
Ze zijn ook te verkrijgen op verscheidene verkooppunten, die u bij mainportart@ymail.com kunt opvragen.
Meer informatie over Team Jetje