Translate

maandag 23 januari 2012

Willem Maris in Haags Gemeentemuseum


In het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, wordt tot en met 9 april 2012 een solotentoonstelling gehouden met zo’n tachtig werken van de impressionist van de Haagse School, Willem Maris.
Grazende koeien in een drassige wei, een waaier van zonnestralen. Eenden in een plas, spetterend aan de waterkant. Nergens anders is het vertrouwde beeld van het Hollands landschap beter bewaard gebleven dan in de schilderkunst van de Haagse School. Willem Maris (1844 – 1910) was één van de belangrijkste vertolkers van deze belangrijkste Nederlandse kunstbeweging van de 19de eeuw. En de enige die echt impressionistisch werkte, met felle kleuren en een los penseel. Het boerenleven werd door hem met brede, impressionistische verfstreken weergegeven en zijn schilderijen lijken te vibreren van licht. “ik schilder geen koeien, maar lichteffecten” zei Maris daar zelf over. Maris was al veelvuldig te zien in tentoonstellingen, maar het Gemeentemuseum Den Haag heeft in de winter van 2012 de primeur met de eerste postume solotentoonstelling van deze lyrisch vertolker van het Hollandse landschap.
De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien van de jonge Willem Maris die uitgroeide tot een van de belangrijkste en meest productieve vertegenwoordigers van de Haagse School. Maris werkte al buiten in de landerijen sinds zijn vroegste jeugd. Zijn twee oudere broers, Jacob en Matthijs, waren ook kunstschilder. Willem was echter de enige van de drie broers die vanaf het begin van zijn carrière succes had en hield. Hij onderhield vriendschap met Anton Mauve en Hendrik Willem Mesdag, met wie hij in 1876 de Hollandsche Teeken-Maatschappij oprichtte.
Met deze tentoonstelling, ruim 100 jaar na zijn overlijden, wordt het werk van Willem Maris eindelijk weer eens voluit voor het voetlicht gebracht. Met circa 50 schilderijen en 30 tekeningen schenkt de tentoonstelling aandacht aan het oeuvre van de kunstenaar in al zijn facetten, van de vroege in nevel gehulde landschappen tot aan zijn eigen volgroeide stijl met helder en fris kleurgebruik wat hem de naam ‘impressionist van de Haagse School’ opleverde.
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus geschreven door Joost Bergman en met een bijdrage van Nico de Reus. Te bestellen bij W Books.
Het Gemeentemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Meer informatie over Team Jetje