Translate

dinsdag 28 augustus 2012

Eerbetoon aan ant-rookmagiër Jasper Grootveld

Van vrijdag 7 tot en met zondag 23 september komt in de Oosterkerk een overzichtstentoonstelling van het werk van Robert Jasper Grootveld (1932-2009) met materiaal en voorwerpen van Grootveld zelf en met 88 foto’s van Cor Jaring.
De Oosterkerk is gevestigd aan de Kleine Wittenburgerstraat 1 in Amsterdam. De opening vindt plaats op vrijdag 7 september van 16 tot 18 uur.
Cor Jaring kan beschouwd worden als de 'Hoffotograaf'' van Robert Jasper Grootveld en heeft de belangrijkste gebeurtenissen in Amsterdam van de woelige jaren '60 uit de vorige eeuw met zijn camera vastgelegd.
In 1961 werd hij anti-rookmagiër, zoals hij het zelf noemde. Op allerlei affiches met reclame voor sigaretten zette hij een grote letter 'K' (voor kanker). In december 1961 werd hij hiervoor gearresteerd en gevangen gezet. Vervolgens organiseerde hij manifestaties, zogenaamde 'happenings', in een tot 'anti-rooktempel' omgedoopte garage van Nicolaas Kroese aan de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Onder de toeschouwers bevonden zich onder anderen Harry Mulisch en Ramses Shaffy. Enkele weken na de ingebruikname stak Grootveld de tempel in brand. Hij werd hiervoor tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.
Grootveld organiseerde ook 'happenings' rond het beeld van 'het Lieverdje' op het Spui in Amsterdam. In de tentoonstelling zijn foto's van Loek Schenk te zien van de Drijvende Tuinen van Robert Jasper Grootveld.
Aat Veldhoen is in de tentoonstelling vertegenwoordigd met een geschilderd naaktportret van Grootveld. Ook hangt er een portret van Grootveld, geschilderd door Jan Bianchi.
De expositie in de Oosterkerk is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 16uur en na afloop van concerten.
De tentoonstelling is onderdeel van de manifestatie “Happening op het Water”, een hommage aan Robert Jasper Grootveld, die in september in en op de grachten van Amsterdam wordt georganiseerd.
In de Entrepot Haven zijn alle Drijvende Tuinen van Robert Jasper Grootveld te bezichtigen. Op zo'n tuin had Grootveld indertijd een kwekerij van wietplantjes.
Robert Jasper Grootveld overleed begin 2009 op 76-jarige leeftijd en is begraven op de begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel in Amsterdam.
Meer informatie over Team Jetje