Translate

donderdag 16 augustus 2012

Open ateliers in Ruigoord


Op zaterdag 1, zondag 2, zaterdag 8 en zondag 9 september a.s. staan de deuren van de ateliers in Ruigoord weer wagenwijd open. Kom, kijk, koop en geniet van al het moois dat de kunstenaars van de Culturele Vrijhaven Ruigoord hebben gecreëerd. Het gebeuren wordt omlijst door de magie van Ruigoord.
Achtergronden van de huidige kunstenaarskolonie zijn te lezen op Wikipedia: Ruigoord is een voormalig eiland en een dorp met diezelfde naam in de Houtrakpolder in de gemeente Amsterdam, Het dorp staat bekend als kunstenaarskolonie nabij Amsterdam, omdat leegstaande woningen in de jaren '70 gekraakt werden door kunstenaars. Tegenwoordig zijn er ateliers gevestigd en worden er culturele activiteiten georganiseerd in het voormalige kerkgebouw.
In 1964 besloot de toenmalige Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Joop den Uyl het gebied te bestemmen tot haventerrein voor de Afrikahaven. Er zou onder meer petrochemische industrie worden gevestigd. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude nam in 1968 een bestemmingsplan aan waarin het gebied rond Ruigoord werd bestemd voor industrieterrein. Ruigoord zou moeten verdwijnen. De grondbezitters van de Houtrakpolder werden uitgekocht, en de bewoners werden gedwongen te verhuizen, terwijl het gebied rond Ruigoord met zand werd opgespoten.
Slechts enkele bewoners, onder wie de pastoor, verzetten zich. Eind 1972 werd Ruigoord echter ontdekt door Amsterdamse kunstenaars en deels gekraakt. De kunstenaars, onder leiding van de dichter Hans Plomp en de schrijver Gerben Hellinga wisten op 24 juli 1973 te voorkomen dat slopers Ruigoord kwamen afbreken. Diezelfde dag nog werd de sloopvergunning voorlopig ingetrokken. Als gevolg van de oliecrisis waren de plannen voor petrochemische industrie op het terrein toch al van de baan. Een deel van de oorspronkelijke inwoners keerde terug, en de jaren daarna werden gekenmerkt door conflicten tussen de krakers en de oorspronkelijke bewoners die niets van die hippies moesten hebben, maar ten slotte ontstond wederzijds respect.
De ateliers van dit bijzondere dorpje zullen beide weekenden op alle dagen vanaf 13 uur te bezoeken zijn.
Meer informatie over Team Jetje