Translate

dinsdag 25 september 2012

Public Artwork XL # 1 onthuld in Elsene

Op zondag 30 september wordt om 16 uur in de Elsene, een gemeente in de regio Brussel, een fotografisch kunstwerk onthuld, als eerste uiting van een omvangrijk kunstproject, genaamd Public Artwork XL. De presentatie gaat gepaard met een groot straatfeest.
Elsene, een zeer actieve gemeente op het gebied van kunst, heeft zijn bewoners gevraagd openbare ruimtes aan te wijzen waar een kunstwerk kan worden geplaatst. Het eerste kunstwerk zal geplaatst worden op het gebouw van de ‘Elsense Haard’, Terkamerenboslaan 76-88. Het is een werk van kunstenaar Arno Roncada genaamd “Glow in the Dark”. Het cultuurplan ‘Herteken Elsene’ wil de buurtbewoners actief betrekken in de artistieke hertekening van hun gemeente. Aan de bewoners wordt daarom gevraagd om openbare ruimtes aan te wijzen die het potentieel hebben om letterlijk te worden hertekend in samenwerking met een kunstenaar.

Het gebouw van ‘Le Foyer Ixellois’ of ‘Elsense Haard’ werd als locatie geselecteerd voor het aanbrengen van een hedendaags, publiek kunstwerk. Uitgaande van de mogelijkheden die deze locatie biedt, werd aan verschillende professionele beeldend kunstenaars gevraagd om een specifiek projectvoorstel in te dienen. Een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeente Elsene, le Foyer Ixellois en kunstkenners, heeft uiteindelijk gekozen voor het kunstwerk ‘Glow in the Dark’ van Arno Roncada



Het geselecteerde kunstwerk geeft het beeld weer van een abstracte vorm, maar is in feite een foto. Een abstracte, fotografische weergave van een lichtbundel wordt monumentaal op de gevel aangebracht. Het toont de essentie van de fotografie, namelijk licht vastleggen op een lichtgevoelige plaat. De foto van Arno Roncada wordt afgedrukt met ‘Glow in the Dark’ inkt. Door het gebruik van fosforescerende inkt die overdag licht opneemt en bij nacht licht afgeeft, wordt dit kunstwerk een permanent zichtbaar referentiepunt in een overwegend grijze, verstedelijkte omgeving. Het kunstwerk gaat op deze manier in dialoog met de omgeving van de stad, de buurt en de eigenheid van het woningcomplex gelegen aan de Terkamerenboslaan.

De VKE, met als curator Sven Vanderstichelen, werd aangewezen voor de coördinatie en professionele begeleiding van het kunstproject. Dit artistieke project zou op lange termijn een onderdeel kunnen worden van een kunstroute, waarbij men de stedelijke ruimte kan ontdekken als een lappendeken van fascinerende, multiculturele buurten die door hedendaagse kunst met elkaar worden verbonden. Een artistiek traject dat van het reizen door de stad een nieuwe beleving maakt.

Foto: 'Glow in the Dark' van Arno Roncada
Meer informatie over Team Jetje