Translate

donderdag 25 oktober 2012

Lilith fotografeert Lyme-patiënte Risja

Wat is de realiteit van een ernstige ziekte? Kunstfotografe Lilith (48) geeft een wonderlijk perspectief in een reizende fototentoonstelling. De aftrap vindt plaats in het Huis voor de Kunsten Limburg, Kapellerlaan 36 in Roermond.
Hoofdpersoon van de tentoonstelling is Risja Steeghs (21), die lijdt aan een ernstige vorm van Lyme. Hoewel Risja bijna volledig is aangewezen op de zorg van haar ouders, blijft zij vol levenskracht en droomt ze van een carrière in de mode- en kunstwereld. Liliths kunstserie over Risja bestaat uit zowel foto’s van haar dagelijks leven als glamourvolle portretfoto’s van haar. In de tentoonstelling zijn bovendien collages te zien die Risja zelf maakte.
De tentoonstelling wordt geopend door wethouder Terence Vroomen van de gemeente Beesel. Zanger en schrijver Frans Pollux draagt een gedicht voor dat hij schreef voor Risja.
Het werk van de uit Reuver afkomstige Lilith geniet een snelgroeiende bekendheid. Zo werden haar extravagante zelfportretten dit jaar al tweemaal geëxposeerd in New York. Plaatsgenote Risja zocht begin 2012 contact met haar. De vraag: zullen we samen mijn ziekte onder de aandacht gaan brengen? De kunstfotograaf antwoordde met het voorstel van een bijzondere kunstserie. Een verhaal over girl-power en jezelf durven zijn in moeilijke omstandigheden. Lilith: “Dit project gaat er over dat je er mag zijn en gezien mag worden; altijd dus ook in tijden van ziekte. De foto’s tonen Risja’s schoonheid, haar kracht en momenten van geluk, maar ook haar kwetsbaarheid, pijn en verdriet. Bij elkaar een eerlijk beeld van haar leven op dit moment. Confronterend maar realistisch.”

Behalve deze tentoonstelling, verschijnt in december 2012 ook een bijzonder fotoboek, aangevuld met teksten van onder anderen Hedy d’Ancona. De opbrengst van het boek, dat mede wordt gefinancierd door het Huis voor de Kunsten Limburg, gaat naar de stichting TeekOnMe die gericht onderzoek naar de ziekte van Lyme ondersteunt.
De tentoonstelling in Het Huis voor de Kunsten Limburg is na de opening op 15 november nog te zien tot en met 18 januari 2013 (met uitzondering van week 52) op werkdagen van 9 tot 17 uur.
Intekenen voor het fotokunstboek 'Risja, a story by Lilith' kan via het inschrijfformulier op de website www.teekonme.nl.

Foto's van Risja: Lilith Love
Meer informatie over Team Jetje