Translate

dinsdag 23 april 2013

Festival Openluchthotel 2013


Festival Openluchthotel 2013 van stichting Fields of Wonder reist deze zomer langs verschillende steden in Nederland

Start Leiden 21 juni met lobby in de Hortus Botanicus (Rapenburg 73, Leiden)

Op bijzondere buitenlocaties, tuinen van monumentale panden van o.a. musea en dakterrassen van particulieren laten beeldend kunstenaars, vormgevers en dansmakers zich inspireren tot het vormgeven van hotelkamers en voorstellingen.




Tijdens de midzomernacht wordt het hart van Leiden omgetoverd tot een groots Openluchthotel. Het belooft net als de afgelopen jaren een bijzondere ervaring te worden met een cultureel avondprogramma in de Hortus en op de Burcht en een heerlijk ontbijt. Na Leiden strijkt het Openluchthotel neer in diverse steden.

Het culturele voorprogramma in Leiden is nu uitgebreid naar meerdere dagen, zodat meer mensen hieraan kunnen deelnemen. Binnen dit voorprogramma valt de voorstelling Gelukkig Leiden#2 hoog boven op de Leidse Burcht. Dit voorprogramma over geluk is gratis te bezoeken. Fields of Wonder vroeg aan Leidenaars: "Welke ervaring had jij voor geen goud willen missen en koester je nog elke dag?" Dit levert een voorstelling op vol herkenbare hoogtepunten, gouden vondsten en geluksmomenten.

In elke stad werkt Fields of Wonder samen met een aantal plaatselijke beeldend kunstenaars, performers, medewerkers, instellingen en initiatieven. Het hotel sluit aan bij een bestaand stedelijk evenement, bijvoorbeeld de Open Monumentendagen in Delft.
Het programma en de plaatsing van de kamers is in elke stad anders omdat artistiek leider Geert van der Velden afstemt op het speciale karakter van de stad en de deelnemende partners. Voor de kunstenaars en performers biedt het Openluchthotel een podium in eigen stad en vervolgens reizen de kamers en voorstellingen ook naar de andere steden.

Geert van der Velden over het Openluchthotel 2013:
“Het community project Openluchthotel 2013 zie ik als een weerspiegeling van de stad waar we die nacht neerstrijken. De diversiteit die de stad herbergt laat ik terugkomen in de keuzen van artiesten, kunstenaars, gekozen groene locaties en samenwerkingen met partners uit die stad. Hierdoor krijgt elk Openluchthotel zijn eigen karakter. Ik wil geen verhaal vertellen maar een ervaring bieden die beklijft.”

Ontstaan

In 2010 vond het allereerste Openluchthotel in Leiden plaats om samen met de Hortus Botanicus de kortste nacht van het jaar te vieren. Na een zeer succesvolle eerste editie met veel aandacht in de landelijke pers was de intentie voor een tweede Openluchthotel een feit en breidde het festival uit naar andere steden.

Thema

Duizend-en-één-nacht is het thema voor 2013, ingegeven door het feit dat de Leidse Universiteit dit jaar jubileert met hun afdeling Arabische talen. Het spreekt tot ieders verbeelding. Mystiek, erotiek, verhalen, rituelen, dans en het buitenleven. Zonder dat men exact het verhaal kent, biedt het een breed kader waar ontwerpers van de kamers en artiesten mee aan de slag kunnen.

Nieuwe kamers
Nieuwe Openluchtkamers worden dit jaar ontworpen door o.a. Leidse kunstenaars Frida van der Poel Simone Robbers, Katell Feunteun. Ook studenten van het Da Vinci College (ROC handel Lammenschans) afdeling Leiden hebben een droomkamer ontworpen. Deze kamer wordt uitgevoerd en kan men in Leiden boeken. Later zal deze kamer mee reizen naar andere plekken.

Deelnemende kunstenaars dit jaar zijn: Carlijn Stevens, Marieke Plaisier, Frida van der Poel, Simone Robbers, Izaak Zwartjes, Judith Bloedjes, Katell Feunteun, Afagh Morrawatian, Marius Bruin, Studio Bo & Luk van Veen, Renate Bakker, Ryan Djojokarso, Feng.

Origineel cadeau
U kunt ook een bijzondere nacht cadeau geven aan uw geliefde, collega of vrienden. Bestel via info@fieldsofwonder.nl de OpenluchtHotelBon. Deze is geldig voor 2 personen, tijdens één van de edities van dit jaar en kost € 100.

Programma
Leiden – 21 juni 2013
Tijdens het Midzomernachtfestival in de Hortus Botanicus en Sterrenwacht Leiden met medewerking van o.a. Da Vinci College Leiden, Wester University, museum Siebold huis, verzorgingstehuis Het huis op de Waard, Volkenkunde.

Culturele voorprogramma Gelukkig Leiden 2013 #2 -  19 t/m 23 juni
Aanvang: 20.00 uur/ Locatie: Burcht, Leiden

Gouda – juli 2103 (o.v.)

Tilburg- 25 en 26 augustus of begin september met medewerking van
Pius Haven levend podium van Tilburg, Podium T, Museum de Pont, Theater de Vorst en 013.

Haarlem 30 augustus
Openluchthotel op 1 september tijdens festival Eldorica

Den Haag 4 september (o.v.)
MuseumNacht en Haags Uitfestival met medewerking van o.a. het Nutshuis, DNR, Grafische Werkplaats, Stichting Avrasya.

Delft – 14 september 2013 tijden Open Monumentendag met medewerking van
de Delfiade, Stichting Beeldende Kunsten Delft, Stichting Open Monumentendagen, Erfgoed Delft, TU Delft Sport en Cultuur, GGZ kunst onder dac, Bedrijf en Samenleving


Informatie
- De kamers kosten € 50 p.p.p.n. (inclusief beddengoed, avondprogramma en ontbijt). Voor reserveren: info@fieldsofwonder.nl.
- Vanaf 1 mei kunnen kamers in Leiden geboekt worden via de website van de Hortus: www.hortusleiden.nl

Volg de activiteiten van Fields of Wonder:
facebook/ fields of wonder
twitter/fieldsofwonder
aanmelden voor de nieuwsbrief: info@fieldsofwonder.nl
Meer informatie over Team Jetje