Translate

vrijdag 12 september 2014

“Kunst een kwestie van smaak” bij Galerie Pictura


“Kunst een kwestie van smaak” bij Galerie Pictura
Op dinsdag 16 september begint de expositie “Kunst een kwestie van smaak”.
Pita Vreugdenhil, Frans Smoolenaers en Brita Seifert exposeren schilderijen welke een relatie hebben met eten en drinken. Deze zal t/m 1 november te zien zijn.

De belangrijkste deelnemer hierbij is Pita Vreugdenhil. Haar prachtige stillevens met fruit, groente en glaswerk worden inmiddels internationaal gewaardeerd. In een subtiel spel van licht en schaduw, vorm en kleur, laat zij in haar stilleven de realiteit overgaan in een zichtbare stilte. Haar realistische stillevens, volgens de klassieke schildertraditie, onderscheiden zich niet louter door de uiterste precisie waarmee voorwerpen in een weloverwogen compositie worden geschilderd. Door er voortdurend naar te streven de weergave van de onderwerpen boven de exacte waarneming uit te laten stijgen toont zij haar beleving van de werkelijkheid. Stofuitdrukking, detaillering en een subtiel spel van licht en schaduw, vorm en kleur zijn kenmerkend voor haar realistische stillevens.
Ook zullen enkel werken zijn van de bekende kunstschilder Frans Smoolenaers.

Licht is het toverwoord als we hem horen praten over zijn schilderkunst. Als kind al werd hij gefascineerd door het invallende licht door de ramen en wat dat deed met de spullen in zijn ouderlijk huis. Opdwarrelend stof, kleuren, een betoverende wereld, dat is wat hij wil neerzetten op het doek of paneel. Fred is een autodidact die door veel schilderen en veel kijken naar andere schilders zijn eigen weg gevonden heeft. Een schilder die het liefst in de beslotenheid van zijn atelier de onuitputtelijke wereld van het stilleven onderzoekt Hij wil niet fotografisch de realiteit benaderen, maar meer de dingen naar zijn hand zetten. Zo kan hij zelf de compositie bepalen waarbij weglaten vaak belangrijker lijkt dan een attribuut toevoegen. Ook een enkele steen schilderen is voor hem een uitdaging. Hij wil daarmee geen diepere betekenis geven aan het werk, maar wel mooi en goed werk maken waarbij hij hoopt dat ook de toeschouwers er plezier aan beleven.

En natuurlijk zullen er weer prachtige fluweelzachte pastel/kleurpotlood tekeningen van Brita Seifert te zien zijn. Haar werk roert elke keer weer tot een zachte warme emotie wat je ertoe brengt haar werk intens te bewonderen en haar vakmanschap te waarderen.

Te zien t/m 1 november op  di. t/m za. 14 – 17 uur
Galerie Pictura – Aijenseweg 16 b – 5854PT Aijen gem. Bergen L. – Nederland
info@galeriepictura.nl – 0485-341970 – www.galeriepictura.nl – 06-20425630
Meer informatie over Team Jetje